Bier

Billie’s Craft Beer Fest: een terugblik

Zo’n 3.000 bierliefhebbers verzamelden vrijdag 30 november en zaterdag 1 december in de Waagnatie in Antwerpen voor de tweede editie van Billie’s Craft Beer Fest. En ik was een van die gelukkigen. Het was een fantastische ervaring voor iedereen die houdt van kwaliteitsbier.

Heb je m’n preview over Billie’s Craft Beer Fest gemist? Je kan die hier lezen. Zo ben je mee met de formule en het idee achter het beste bierfestival van België. Want met die prijs ging Billie’s Craft Beer Fest vorig jaar lopen op de Belgium Beer Awards. De verwachtingen waren dus hoog. Maar vanaf het moment dat ik de Waagnatie binnenwandelde, merkte ik één ding op: dit is enorm professioneel georganiseerd. Heel indrukwekkend voor nog maar een tweede editie.

Here we go!

Je wisselt je ticket in voor een bierglas, krijgt een flesje water en mag je over geven aan de aanwezige bierbrouwerselite. In het midden van de zaal staan de brouwers in een rechthoek opgesteld. Jij wandelt errond, kan aan elk standje een vol glas vragen en er vervolgens van genieten in een van de talloze stoelen, zetels of banken rondom.

De ruim vijftig brouwers uit binnen- en buitenland haalden de grote kanonnen boven om de bezoekers te verleiden. Het was geweldig om het verschil te zien tussen de gewone bierliefhebbers die kwamen kijken en proeven, en de echte kenners die met een to-dolijstje rondliepen.

Een voorbereid bierliefhebber is er twee waard

Een dag bestaat uit twee shiften: van 15 tot 18.30 uur en van 18.30 tot 22 uur. Elke brouwer heeft voor elke shift twee biertjes bij. En aan de gigantische rijen die om 18.30 uur verzamelden voor bepaalde brouwers kon je makkelijk zien waar de héél unieke brouwsel te krijgen zijn. Je zag dan ook soms dorstige blikken teleurgesteld afdruipen. Op is op!

Vangst van de dag

Zelf proefde ik samen met een vriend 37 verschillende bieren. Voor je de AA belt: het zijn kleine glazen en we hebben niet alles opgedronken. Maar samen een selectie maken, aanschuiven, het bier proeven en het dan uitgebreid bespreken en quoteren… Superleuk! Wat waren onze uitschieters? Er tekende een massa aan donkere bieren present, gezellig tijdens deze druilige maanden. Maar er was zeker voor ieder wat wils.

Een greep uit de beste of meest bijzondere zaken die ik heb gedronken:

 • Pockets of Sunlight van Jackie O’s Brewery (VS): Mixed Fermentation Saison with Lemon Verbena, Honey and Coriander
 • Lager is the New Black van Amager Bryghus (Denemarken): een Hoppy dark Lager
 • Morpheus Vintage Blend #3 van Alvinne (België): een Blond Flemish Sour Ale Bordeaux Barrel Aged
 • Hangen & Wurgen van Brouwerij De Molen (Nederland): een Imperial Stout Eisbock van 15%
 • Haze in Shade van Ghost Brewing (Denemarken): een New England IPA
 • Medicine van Lervig (Noorwegen): een DIPA
 • Lambic Infused with Smoked Lapsang Souchong Black Tea van Oud Beersel (België): de naam zegt het zelf…
 • Smalti van Zagovor Brewery (Rusland): een New England Style Double IPA Mosaic Single Hop
 • Sume van Pühaste (Estland): een DDH DIPA Aged on Mezcal Barrels
 • Smokey Cacao van Dugges (Zweden): een Peated Whisky Barrel Aged Imperial Chocolate Stout
 • Moctezuma van Seven Islands (Griekenland): een Experimental Brew Imperial Stout with Cocoa Nibs and Vanilla Beans

Heerlijke namen en stijlen, toch? Ik krijg al heimwee. Eentje die ik heb gemist, maar waar m’n festivalpartner wél op tijd bij was: Mylar Daydream van de Amerikaanse Other Half Brewing Company. Dat is een Imperial Oat Cream IPA die wordt getapt uit… een ijsmachine. Geen grap.

De bierscène bruist

Er was op Billie’s Craft Beer Fest veel meer te beleven dan enkel bier proeven. Er was een kapper, een tatoeëerder, je kon spelletjes spelen, dansen op de rock-’n-rollmuziek of een slag slaan in de bottle shop. Verder had je naast de vele drankopties ook veel keuze om te eten. De foodtrucks buiten zorgden voor een gezellig plekje om even te pauzeren tussen het proeven door.

Mindere puntjes?

De vestiaire was een bestorming tussen 15 en 16 uur. Je moest dus lang aanschuiven als je je jas kwijt wilde. Maar dat is begrijpelijk. En na 16 uur stond er niemand meer. De toiletten waren echter een ander verhaal. Buiten stonden piscines voor de mannen, maar die waren na enkele uren – letterlijk – verzopen en werden gesloten. Het was dus lang aanschuiven binnen aan het enige toilet. Oh, en een idioot heeft m’n glas gestolen. Not cool! Gelukkig kon je voor twee euro een nieuwe kopen.

Eindverdict

Billie’s Craft Beer Fest is een uniek bierfestival in België. Je merkt meteen dat de organisatoren in het buitenland al veel andere succesvolle festivals bezochten en daarvan hebben geleerd. Het aanbod is onwaarschijnlijk straf en de formule ontzettend slim. Ik begrijp dat geïnteresseerden zich door de wat hoge toegangsprijs laten afschrikken. Toch is dat onterecht, want je koopt zoveel meer dan enkel het bier. Tot volgend jaar, Billie!