Jopen Brouwerij

Bijzondere brouwerijen: Bier proeven in hogere sferen dankzij de kerk van Jopen

Bier brouwen doe je in een brouwerij, dat staat vast. Maar moet die brouwerij zich per se in een oud pakhuis bevinden? “Nee joh”, zeggen de Nederlanders van Jopen, Kaapse Brouwers en ’t IJ in koor. Zij brouwen hun bieren op atypische locaties, die het bezoeken meer dan waard zijn. The Tasting Club sprong op de fiets en ging langs. Onze eerste stop: brouwerij Jopenkerk in Haarlem.

Hoewel Jopen zichzelf een craftbierbrouwerij noemt – iets wat we normaal associëren met opkomend geweld – begint hun verhaal al in de 14de eeuw. Haarlem was toen één van de belangrijkste brouwsteden van Nederland. In de middeleeuwen dronk een volwassene zo’n 300 liter bier per jaar (tegenover zo’n 70 liter nu), omdat het de veilige optie was: water was vaak vervuild, bier was tijdens het brouwproces gekookt en gefilterd. Dus: de mensen hadden grote dorst, de biervaten werden in grote getale aangerold (een vat van 112 liter werd in de volksmond een ‘jopen’ genoemd) en de brouwerijen draaiden op volle toeren… tot het feestje stopte. In de 19de eeuw werden hogere belastingen geheven op brouwen en ontdekte de grote massa koffie en thee. In 1916 sluit de laatste Haarlemse brouwerij haar poorten.

Herrijzenis

Wanneer de stad in 1994 haar 750ste verjaardag viert, beslist ze om het lokale bier terug te brengen. De eer is voor het plaatselijke biergenootschap. Met twee oude recepten uit het archief wordt opnieuw Jopen gebrouwen, met succes.

Oud versus nieuw

De mannen van Jopen zijn lange tijd ‘biernomaden’ en brouwen achtereenvolgens bij hun collega’s van De Halve Maan, La Trappe, Van Steenberge en De Proefbrouwerij. Tot ze in 2010 hun intrek nemen in hun eigen pand: de historische Jacobskerk in het Raaksgebied, een monument dat wordt omgetoverd tot een volledig operationele brouwerij, taproom en restaurant.

Hun bieraanbod omvat de oude recepten: het gruitbier Koyt uit 1407 en een hoppenbier uit 1501. Ondertussen volgden nog vele nieuwe bieren, vaak aangepast aan de internationale trends. Zo blinken op hun kaart naast klassiekers als tripel, lentebier en stoutbier ook hippe labels als IPA, DIPA, session en barley wine. Hun bieren worden jaarlijks overstelpt met prijzen, waaronder een berg gouden medailles op de Dutch Beer Challenge en World Beer Awards, zeg maar de Oscars van de bierwereld.

Mooiste bar van het land

Ook voor niet-bierfans is Jopen interessant. De kerk is op zich al een bezoek waard. De felle rode kleur van het biermerk werkt mooi samen met de grote glasramen van het voormalig godshuis. Het is een interessante combinatie van een hypermoderne toog met de eeuwenoude kerksfeer. Het levert de Jopenkerk in 2013 de titel Mooiste Bar van Nederland op.

Ons verdict

Haarlem is een gezellige stad in Nederland en Jopen maakt het nog meer de moeite waard om ze te bezoeken, zelfs als je geen groot bierliefhebber bent. Er is een immens verschil tussen een doorsnee kille en saaie brouwerij en de unieke ervaring die Jopen biedt. Je zal sowieso in hogere sferen vertoeven, wat je ook bestelt.

Tags:
,