tournée minérale

Bierbabbel met Dylan: “Waarom altijd een tripel maken?”

Voor een nieuwe bierbabbel zak ik af naar de Beerlovers Bar op het De Coninckplein in Antwerpen. Achter de toog vind ik daar Dylan Verduyn van Siris About Beer. Via zijn workshops wil hij anderen aanzetten om aandachtiger te genieten van goede bieren. Vandaag praat hij met ons over chauvinisme, craftbier en de teloorgegane pils.

“Ik heb een wat atypisch bierparcours afgelegd”, start Dylan z’n verhaal. “M’n vader had een gespecialiseerd biercafé. Dus al vrij snel wisselde ik industriële bieren in voor de meer zeldzame. M’n eye opener was de fantastische Tsjeeses van De Struise Brouwers. Vandaag, meer dan 10.000 uniek geproefde bieren later, blijf ik enorme fan van nieuwe bieren, stijlen en brouwers ontdekken.”

Is België de nummer één in bierland?

“We hebben een geschiedenis, dat sowieso. Maar qua variatie lopen we wat achter. Enkele zaken zijn écht Belgisch, zoals lambiek. Veel van onze andere bieren zijn geënt op Duitse en Britse stijlen. Zelfs onze befaamde tripels. Het is wat chauvinisme. Ik denk dat we in alle mogelijke bierlijstjes in de top vijf staan, maar tegenwoordig niet altijd op de eerste plaats. Lange tijd had België bijvoorbeeld het hoogste aantal brouwerijen per inwoner: 16 per miljoen inwoners! Maar de VS is ons ondertussen voorbijgestoken met 18. Ze hebben daar al ruim 5.000 brouwerijen.”

Staat onze bierscène onder druk? Want de verkoop van bier in België daalt volgens officiële cijfers.

“De verkoop van de grote spelers”, verbetert Dylan. “De cijfers van de microbrouwers zitten daar niet in. En bij hen stijgt de verkoop wél. Bij Cantillon staan mensen vaak uren aan te schuiven. De interesse in kwaliteitsbier neemt toe. We drinken liever een paar goeie bieren dan tien slechte.”

Is onze bierscène te traditioneel en verouderd?

“De beste tripels komen uit België, maar het de beste imperial stout niet. Hier liggen volgens mij de uitdagingen voor Belgische brouwers. Al is er de laatste jaren een kentering via brouwerijen als Brussels Beer Project, Totem… Toch maakt jammer genoeg 80% van onze brouwerijen nog altijd gewoon hun dubbel, hun tripel. Ook nieuwe brouwerijen! Proficiat, je hebt net de duizendste tripel van België gemaakt. Wie zit daar op te wachten?”

Gaat die switch naar degustatiebieren ten koste van de pilsverkoop?

“Wat is pilsbier? Vandaag rekenen we daar alles van lage gisting onder. Dat klopt niet. Volgens de regels mag je daar bijvoorbeeld geen rijst, maïs of suikersiroop aan toevoegen. Bijgevolg mogen bieren als Stella en Cristal die naam niet dragen. De artisanale Pils 13 van The Ministry of Belgian Beer verdient wél die naam.”

Mag ik die switch gedeeltelijk toeschrijven aan de hype rond craftbier?

“Craftbier is voor mij wat een holle term. Er is een paar keer een definitie opgeplakt in de VS met regels rond onafhankelijkheid en volume. Maar volgens hun regels zou je bijna een brouwerij met de omvang van Duvel Moortgat craftbier kunnen noemen. De hype heeft ook voordelen. We gaan kritischer om met smaken en met het bier dat we krijgen. Ook de kookprogramma’s hebben volgens mij die mindset mee gecreëerd. We willen kwaliteit en bier is net een heel kwalitatief product.”

Een kwalitatief product… waar het prijskaartje van stijgt?

“Door de Romeinen heeft wijn bij ons een meer elitaire status verworven. In Italië hadden ze geen granen, maar wel druiven. Ze hadden dus geen keuze. Maar is die status terecht? Vandaag betalen veel mensen voor wijn en cocktails probleemloos meer dan voor bier. Je kan je daar vragen bij stellen. Bovendien is de prijs van commercieel bier te laag. Dat gaat ten koste van kwaliteit. Als klant moet je de afweging maken en kiezen tussen naar McDonalds gaan of naar een restaurant.”

Wat maakt bier van een microbrouwerij duurder?

“De logica… Bier bevat veel meer ingrediënten dan bijvoorbeeld wijn. Wij lijden trouwens ook onder terroir en onder het weer. Ook de technieken en bewaring is minstens even duur als wijn. Minstens, want je hebt veel meer mogelijkheden. Bier is eigenlijk een veel interessanter product qua smaken, qua technieken, qua pairings… Er zijn 130 verschillende bierstijlen. Da’s toch geweldig? Vroeger kende iedereen pils, donker en blond. Nu veroveren de andere stijlen ook stilletjes aan de bierkaarten.”

Wat is het nadeel van de craftbierhype?

“Dat de commerciële brouwers het beseffen. Er is paniek en ze kopen de kleintjes op. Recent nog Beavertown waar Heineken een minderheidsaandeel in verwierf. Da’s jammer. In het begin is die invloed misschien miniem, maar wat wanneer de winstdoelstellingen en marges de aandeelhouders ontevreden maken? Het Canadese La Face Cachee de la Pomme heeft dit meegemaakt. Ze verloren hun zaak, hun stock, de rechten op hun naam…”

Waarom blijft de hype rond Belgisch alcoholvrij of –arm bier uit?

“In Beerlovers Bar verkoopt het goed, maar wij hebben ze van de Deense brouwerij Mikkeller. Het probleem is dat de meeste gewoon niet lekker zijn, punt. Die van de grote Belgische brouwerijen slagen daarom – terecht – niet aan. Voor veel kleine brouwerijen is het trouwens erg moeilijk en duur om alcoholvrij of -arm bier te maken. Ik verwacht het dan ook niet meteen. Wel denk ik dat er meer sessions gaan komen, bieren met 3 à 4 volumeprocent alcohol.”

Nog een laatste tip voor iemand die het betere bier wil ontdekken?

“Ga naar een goeie bierzaak waar het personeel op de hoogte is en geef je over aan de barman. Laat hem je verrassen. Ik ben zeker dat je onder de indruk weer naar buiten zal gaan.”

Dylan Verduyn van Siris About Beer geeft boeiende, educatieve workshops en lezingen rond artisanale bieren. Zowel voor professionelen als liefhebbers. Hij heeft jaren horecaervaring in diverse bierspeciaalzaken en is gediplomeerd bierkenner in het Cicerone Program en Beer Judge Certification Program. En is ook gewoon een supertoffe gast.