Bier en barbecue: 7 tips voor de perfecte match!

Belgen en barbecueën. Het enige dat evengoed samengaat is Belgen en bier. Een Heilige Drievuldigheid? Zeker wel, want vanaf de kolen op de barbecue beginnen te smeulen, hunkert iedereen naar een frisse pint. Tasting Club herkent dat gevoel maar al te goed! Daarom: 7 tips om tijdens je volgende barbecue ook goede punten te scoren met je bierselectie. Schol!

 

1. Start met niet te veel alcohol

Barbecueën doe je bij warm weer en is vaak een avondvullende activiteit. Een Duvel kan dan smaken, maar is anderzijds ook zwaar om je de hele middag en/of avond lang gezelschap te houden. Bieren met een alcoholpercentage van vier à vijf procent zijn ideale starters.

 

2. Zorg dat je bier tijdig fris staat

In het zonnetje wil je geen lauwe brouwsels schenken. Maar let op: té fris kan ook. Dan zijn alle aroma’s weg en dat is heel jammer. Volg het advies op het flesje of blikje en kies bij twijfel liever voor een graad te veel dan te weinig.

 

3. Stem je bier af op je hoofdingrediënt

Het is belangrijk om het eten met een juist biertje te combineren. Vis vraagt bijvoorbeeld om een niet te zwaar blond bier, bij vlees kan je beter kiezen voor een bruin bier. Bij pikante bereidingen wil je wat meer alcohol (power) in je glas, bijvoorbeeld een trappist of een barley wine. Bij veel kruiden kan een IPA of DIPA (double IPA) prima matchen.

Vlees noch vis? Geen probleem! Ook bij groenten kan bier wonderen verrichten. Je kan zoeken naar een fruitige Berliner Weisse die qua smaken dicht aanleunt bij de groenten. Of een zuur (fruit)bier dat de balans van de aardse groentesmaak doorbreekt en voor een fijne verrassing zorgt.

 

4. Deel je bier

Het gaat tijdens de barbecue vooral om de smaakcombinatie. Verdeel elk flesje over twee of zelfs drie personen. Zo ontdekt iedereen de match die jij bedoelt – zonder dat iemand te snel verzadigd raakt of dronken wordt.

 

5. Gebruik het juiste glas

Kies voor een handig bierglas waarin de verschillende stijlen tot hun recht komen. Zo kan iedereen z’n glas houden en eindig je niet met een Mount Everest aan afwas. Ons voorstel: een wijnglas. Daarin past elke stijl.

 

6. Go cheap!

Heel dure en bijzondere bieren zijn – waarschijnlijk – niet op hun plaats. Na een mengelmoes van gegrilde en gekruide stukken vlees, vis en groenten, een waterval aan sauzen en tal van extra’s is het nog moeilijk om écht te proeven. Bewaar dus beter dat heel zeldzame flesje bier voor een andere keer.

 

7. Wissel af met water

Van bier hydrateer je. Zeker op een lange en warme dag is dat niet gezond. Zorg dus zeker voor voldoende water op tafel. Bovendien helpt het om je mond tussen de verschillende bieren eens te spoelen en je smakenpallet te resetten.

 

 

Thomas Vanbrabant

Amerikaanse IPA's veroveren de wereld en bedreigen onze monnikenrecepten. Stoutbieren zijn donkerder dan de middeleeuwen ooit waren. Ja, zelfs alcoholvrije recepten worden populair. Iedereen met een badkuip brouwt tegenwoordig bier. Enkel en alleen om jou hier meer over te vertellen heft bierliefhebber Thomas Vanbrabant zo vaak mogelijk het glas en destilleert hij er een rake opinie over.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Privacy- en cookiebeleid