bierweetjes

8 ongelooflijke bierweetjes over het WK voetbal

Wie WK-matchen gaat bekijken op café of groot scherm moet soms langer op een rondje bier wachten dan op een goal van Argentinië. Gelukkig kun je met deze acht leuke bierweetjes een praatje te starten/je kennis etaleren terwijl je staat aan te schuiven voor de toog.

1. Bier is geen alcohol

Tot 2013 werd bier in Rusland níét beschouwd als een alcoholische drank. Daarvoor moest een drankje boven de 10 volumeprocent alcohol uitkomen. Jup, only in Russia.

2. Inhaken…

Veel biermerken spelen in op het WK. Het bekendste voorbeeld voor ons is Jupiler, dat z’n naam tijdelijk veranderde in Belgium. De IJslanders van Borg Brugghús brouwen een speciale Farmhouse IPA die ‘helpt’ bij het aanmoedigen van hun team. En in Zweden print brouwer Norrlands Guld tweets met voetbalupdates in de schuimkraag van het bier, met inkt op basis van mout.

3. … is niet iedereen gegeven

Inhaken kan ook mislopen. De Duitse brouwerij Eichbaum maakte voor elk van de 32 landen op het WK een gepersonaliseerd bierflesje. Leuk voor de meesten, maar niet voor Saudi-Arabië, waar alcohol verboden is. Het protest werd nog groter toen bleek dat Eichbaum een islamitische geloofsuitspraak (komende van de vlag van het land) op het bierflesje had gezet. Oeps.

4. Mannen van de match weten waarom

Ook de Egyptische doelman Mohamed Elshenawy kende een kleine biercrisis. Zijn knappe prestatie in de wedstrijd tegen Uruguay leverde hem de trofee van Man Of The Match op. Maar die wordt gesponsord door… biermerk Budweiser. Als moslim zag hij dat niet zitten. Uiteindelijk aanvaardde hij de prijs, al nam hij de trofee niet vast.

5. Nog geen euro per liter

Er zijn twee officiële bieren voor het WK in Rusland: het Amerikaanse Budweiser en het lokale Klinskoye. Voor een halve liter van laatstgenoemde betaal je nog geen euro. In vergelijking: tijdens het WK in Brazilië betaalde je zo’n 6 euro voor een biertje.

6. Rondje armworstelen

Nog voor de start van het WK, vond er al een duel op het scherpst van de snee plaats tussen de lokale Russische autoriteiten in Rostov en de FIFA. In Rusland geldt een verbod op het verkopen van alcohol tijdens massa-evenementen. Geldt dat ook in de Rostov Arena? Het lokale bestuur vond van wel, maar president Poetin gaf de FIFA gelijk. Zij mogen in en rond de stadions bier verkopen zoals afgesproken bij de kandidatuur van Rusland in 2013.

7. Schotten met grote dorst

Enkele statistiekjes op een rij. Tijdens het WK in Zuid-Afrika werd in de verschillende stadions zo’n 750.000 liter bier verkocht, of bijna 3,2 miljoen pintjes. En dan mocht Schotland nog niet eens meespelen. Toen zij in 1998 met 3-0 verloren van Marokko, dronken 8.000 huilende fans naar verluidt meer dan 100.000 liter bier. Op één avond! Geen wonder dat er opvallend veel baby’s worden geboren zo’n negen maanden na een WK…

8. Het bier is bijna op!

Op woensdag 20 juni hebben de Engelsen Moskou bijna leeggedronken. Eén cafébaas verkocht 800 liter in drie dagen. Er moest snel extra bier worden aangevoerd uit andere streken om de  dorst van de Engelse supporters te lessen. De Zweden creëerden een vergelijkbare situatie in Nizhny Novgorod na hun eerste WK-winst in 12 jaar tijd. 

 

Meer bier en WK? Lees ook: Wat als … alle WK-landen om de wereldtitel zouden strijden met hun beste bier

Tags:
, , ,