7 knotsgekke weetjes over ijs die je wereldbeeld overhoop gooien

Gaat er volgens jou niets boven een heerlijk ijsje op een warme zomerdag? Goed nieuws, dat is net zoals bij de gemiddelde Vlaming! Als we het even over gans België bekijken, zouden we jaarlijks zo’n 6,06 liter van het bevroren goedje consumeren. Als je nu al van je sokken geblazen bent, realiseer je dan ook nog even dat sommige landen jaarlijks aan wel 28 liter per inwoner komen. Dat en nog veel meer interessante weetjes, lees je in onze 7 fun facts over ijs. 

 

1.De Romeinen aten ook al ijsjes

Het kon natuurlijk niet anders dan dat de Grieken of de Romeinen er ook voor iets zouden tussenzitten. Alhoewel het niet helemaal duidelijk is wie het ijs écht uitgevonden heeft, zijn er wel bewijzen dat ze ook in het oude Rome al van deze bevroren lekkernij konden genieten. Keizer Nero mengde namelijk sneeuw met fruit en honing. Yummie!

 

2. Het eerste ijssalon opende in 1776

Als we de geschiedenisboeken mogen geloven, zou Marco Polo er in de 14de eeuw voor gezorgd hebben dat het ijs vanuit China, jawel, in Europa geïntroduceerd werd. Christoffel Colombus bracht het uiteindelijk naar Amerika. In 1776 opende het eerste ijssalon in New York. Uiteraard zijn de Amerikanen weer sneller dan de Europeanen. #duh

 

3. Het hoorntje kwam er ‘per ongeluk’

Oorspronkelijk werden ijsjes in kartonnen ‘cones’ geserveerd. Maar toen een ijsverkoper in 1904 plots zonder viel, moest hij dringend een alternatief zoeken. Hij stond op de Wereldtentoonstelling in St. Louis, Missouri. In de buurt stond ook een wafelverkoper. De man besloot om de wafels in een cone vorm te gieten. Het hoorntje zoals wij het nu kennen, was geboren.

 

4. Sundaes zijn voor zondag

Sundaes, oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, baanden zich ondertussen ook al een weg in ons land. Denk maar aan de sundaes in de McDonalds. Het gekende softijsje met saus en slagroom bestaat al sinds 1892(!). Het werd oorspronkelijk enkel op zondag gegeten. Op deze heilige sabbatdag mocht je namelijk geen frisdrank drinken. Ed Berners van de Ice Cream Parlor bedacht daarop een minstens even lekker alternatief. Entering: de sundae.

 

5. Nieuw-Zeeland eet het meeste ijsjes

Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar de Nieuw-Zeelanders zijn verzot op ijsjes. Elke inwoner zou jaarlijks maar liefst 28 liter ijs eten! De Verenigde Staten staan op de tweede plaats met 21 liter. Daarna komen nog Australië, Finland en Zweden. Blijkbaar hebben ze in het noorden ook nog wat afkoeling nodig.

 

6. Eén bolletje is 50 keer likken

Het is wel degelijk getest. Je moet 50 keer likken om één bolletje ijs op te likken. Dringend tijd om het zelf eens uit te testen, of twee keer of drie keer. Wij zijn alleszins stik jaloers op de mensen die gekozen werden voor dit experiment.

 

7. Vanille is populair

Een beetje saai, maar vanille is nog steeds de populairste ijssmaak. Het is goed voor 33% van de markt. Daarna volgt chocolade met 19%. Fun fact in onze fun facts: het chocolade ijs was er voor de vanille. Didn’t see that one coming, did you? De meest gekozen topping is dan weer chocolade saus.

 

.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Privacy- en cookiebeleid