7 feiten over rosé wijn die je gewoon móét weten

Ah, zomerse temperaturen, uren keuvelen op een terrasje en genietend van een glaasje wijn. Het leven kan zo mooi zijn, toch? Wil je de standaard gesprekken onder de zon even van tafel vegen en met échte weetjes  jouw gezelschap met verstomming doen slaan? Dan geeft Tasting Club je even zeven weetjes over rosé wijn mee die je ongetwijfeld tot wijnkenner van je vrienden maakt!

 

1. Rosé is niet gender gebonden

Stressed Crazy Ex Girlfriend GIF - Find & Share on GIPHY

Dat zou maar gek zijn. Natuurlijk mag jij als stoere bink even hard genieten van een overheerlijk rosé wijntje als je vrouwelijk gezelschap. Dat is net hetzelfde als zeggen dat vrouwen en bier drinken ook een no-go is. Dus keep calm en bestel een glas rosé!

 

2. Rode en witte wijn met elkaar mixen, levert je géén rosé op. Never.

Episode 7 No GIF - Find & Share on GIPHY

Fake news. Je geliefde wijn wordt bereid uit blauwe druiven en soms zelfs in combinatie met witte druiven. Van waar die vaak iets rodere kleur dan? Simpel: omdat de schillen van de blauwe druif minder lang bij het sap blijven dan bij de bereiding van rode wijn. Mind = blown.

 

3. Rosé is niet regio gebonden

Arnold Schwarzenegger Hello GIF by Cheezburger - Find & Share on GIPHY

Rosé is net zoals zijn witte een rode variant, simpelweg een soort. De grootste producenten zijn dan wel Frankrijk, Spanje en Italië, het feit dat er niet met één enkele druivensoort gewerkt wordt maakt ‘m een wijn van overal. De meest gebruikte soorten? Grenache, Sangiovese, Syrah, Cinsault en Pinot Noir.

 

4. Jaren en jaren en jaren rijpen? NO WAY.

No Way GIF - Find & Share on GIPHY

Hoera, rosé is een jonge wijn en hoef je dus niet jaren in de kelder te bewaren! We durven zelfs meer zeggen: het is zelfs niet echt aan te raden om flessen te drinken (of te kopen) die al een jaar of twee, drie op hun teller hebben staan.

 

5. Droog? Zoet? Help!

Star Trek Help GIF - Find & Share on GIPHY

We zullen je hier even bij helpen: droog betekent net zoveel als ‘niet zoet’. De droge variant komt vooral uit Europa, de mierzoete variant komt uit de regio’s buiten Europa. Vanaf nu weet je dus meteen welke te kiezen wanneer je tijdens het boodschappen doen verantwoordelijk werd gesteld om de (rosé) wijn uit te kiezen.

 

6. Rosé kent verschillende kleuren

Animated Monsters Inc GIF by Disney Pixar - Find & Share on GIPHY

Oké, deze kende je waarschijnlijk al. Toch geven we hem nog even mee: hoe langer de schillen van de blauwe druif bij het sap – in vakjargon ook wel ‘de most’ genoemd – blijft, des te dieper de kleur van de rosé.

 

7. Bij twijfel zal u steeds een Spaanse of Franse rosé kiezen

Choose GIF - Find & Share on GIPHY

Met een Franse rosé doe je altijd goed. Wanneer hij dan ook nog eens afkomstig is uit de Provence, Rhônevalle en de Loire-vallei. Maar ook de Spaanse rosé’s zijn de aankoop meer dan waard. Ze zijn dan misschien net iets minder gehypet dan de Franse, verschil in kwaliteit proef je niet.

Dorst gekregen?

Dat treft! Bij Delhaize vind je de Rioja D.O.C. Faustino V Rosé wijn terug van het Spaanse wijnhuis Faustino. Ideaal op een zonnige dag, maar smaakt net zo goed op eender welk moment! Zoek je nog een wijn om te serveren bij het diner? Hij past perfect bij vlees, varken, gevogelte, rijst- en pastagerechten. Cheers!

Faustino V Rosé van het Spaanse wijnhuis Faustino
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Privacy- en cookiebeleid